Aşura Günü Oruç Tutmanın Faziletleri

AŞURA GÜNÜ ORUCU

Aşûrâ gününün orucu çok faziletlidir. Rasûlüllâh (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bugünü sürekli oruçlu geçirmiş, sahabesine de böylece emretmiştir. Nitekim İbni Abbâs (Radiyallahu Anhüma) şöyle anlatmıştır: "Rasûlüllâh (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Medine'ye geldiğinde Yahudiler Aşura gününde oruç tutuyorlardı. Rasülüllâh (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) onlara (bunun hikmetinden) sorunca: 'Bugün Mûsâ (Aleyhisselam)ın Firavun'a karşı gâlip geldiği gündür. (Biz de bugünü kutlamak için oruç tutuyoruz)' dediler. Rasûlüllâh (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem) de: Biz Musâ'ya (hürmet etmeye) onlardan daha layığız. Öyleyse siz de o gün oruç tutun' buyurdu." 
(Buhari, Tefsir:229, no:4460, 4/1764)


Yine bu konu hakkında Rubeyyi binti Mu'avviz ibni Afrâ (Radiyallâhu Anhâ) şöyle anlatmıştır: "Rasûlüllâh (Sallâllahu Aleyhi ve Sellem) Aşurâ sabahı Medine'nin etrafında bulunan ensar köylerine: `Her kim sabahladığında bir şey yemediyse gününün kalan kısmını (oruca niyet edip yemeyerek) tamamlasın. Her kim oruca niyet ederek sabahladıysa (gün boyu) oruç tutsun' diye haber yolladı. Artık biz o günü oruç tutar olduk, çocuklarımıza da tutturuyorduk. Biz onlara renkli pamuktan oyun malzemesi yapıyorduk. Onlardan biri yemek için ağladığı zaman iftar oluncaya kadar eline o oyuncağı veriyor (böylece onu oyalıyor)duk."
(Buhari. Savm:46, no:1859, 2/692)

Ebu Hureyre (Radıyallahu Anh)dan rivayet edilen bir hadis-i şeritte Rasûlüllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Âşûra günü peygamberlerin kendisinde oruç tuttuğu bir gündür. Öyleyse siz de o gün oruç tutun." 
(İbnü Ebi Şeybe, el-Musannef, no:9446. 3/55)

İbni Abbâs (Radıyallahu Anhümâ)dan rivayet edilen bir hadis-i şerifte Rasûlüllâh (Sallâllahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Oruç hususunda hiçbir gün için (diğer güne karşı) üstünlük yoktur ancak Ramazan ayı ve Aşürâ günü (bu husustan) müstesnadır (onlarda tutulan oruç senenin diğer günlerine göre fazilet bakımından çok daha ayrıcalıklıdır)." 
(Taberani, el-Mutemül-Kebir. no:11253. 11/127; Beyhaki, Şu'abirl-iman. no:3780. 3/362)

İbni Abbas (Radıyallahu Anhümâ)dan rivayet edilen bir hadis-i şerifte Rasûlüllâh (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Her kim muharremden Aşura gününde oruç tutarsa, Allah-u Te'ala o kişiye on bin melek sevabı verir. Her kim muharremden Aşura gününde oruç tutarsa, o kişiye on bin hac ve umre yapan kadar sevap verilir, ayrıca on bin tane de şehit sevabı verilir." 
(Ebu'l-Leys es-Semerkandi. sh:331; Abdülkadir el-Geylani. el-Ğunye, 2/87)


AŞURA ORUCUNU TEK GÜN TUTMAK MEKRUHTUR


yukarıdaki hadisi şerifleri dinleyebilirsiniz..

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »